media

Jelena, kateri šampon je že dober za mastne lase?

Čista teorija. Mastni lasje, pogosto umivanje, kakšen šampon izbrati?

Prijateljice, seveda si povemo vse. Od tega, kako težko je zjutraj ustati, čeprav vsem razlagaš, da si jutranji tip človeka do tega, kako slabo se počutiš ker veš, da bi si danes zvečer morala oprati lase ampak enostavno ni časa. Raje meditiraš. In se skozi meditacijo sprijazniš s situacijo. Kaj ni to ravno to, kar bi te morala meditacija naučiti?

No, ni čisto tako, je pa blizu. In tako je tudi pri izbiri šampona za mastne lase. Prav prijetno je klepetati na to temo s prijateljicami, ker so vedno presenečene, saj izvejo (še) nekaj novega. In obstaja verjetnost, da bo to spoznanje presenetilo tudi tebe. Za začetek poglejva teorijo. Razlogi za mastne lase ležijo v povečani aktivnosti delovanja žleze lojnice.

Kaj je že žleza lojnica?

Vsak lasni mešiček na tvojem lasišču ima ob sebi žlezo lojnico, ki proizvaja maščobo (imenujemo jo tudi loj ali sebum). Ta maščoba poskrbi, da so tvoji lasje navlaženi in se ne lomijo. Torej – je dobrodošla. In zakaj ti potemtakem skače po glavi in povzroča preglavice, ta dobra maščoba? Ker nisi poslušala svojega frizerja, ko ti je priporočil šampon, ki ga uporablja v salonu in pripada profesionalni liniji.

šampon za mastne lase

Šamponi, ki so na voljo v klasičnih trgovinah, so pogosto prepolni sulfatov, parabenov, mineralnih olj, soli… pravimo, da so "agresivni".

Kako vem, če je moj šampon agresiven?

Se veliko peni? Potem je agresiven. Simple, kaj ne?

Tak šampon bo iz tvojega lasišča odplaknil vse. Dobesedno vse - dobro in slabo. Torej, umazanijo, nečistoče, klor itd. in tudi dobre maščobe. Poenostavljeno povedano – tvoje lasišče bo osiromašil. Lasišče bo suho, izsušeno, lasje bodo sicer lepi, svetleči, a že naslednji dan se ti bodo že mastili. Zakaj? Žleza lojnica je v skrbeh in je prestavila v 4. prestavo. Pospešeno in skrbno dovaja dvojne, trojne zaloge maščob, da bi tvoje lase in lasišče ponovno zaščitila z vsem dobrim, kar je s seboj »odnesel« tisti mega šampon, ki ti ga je priporočala prijateljica, ki ima svetleče, ravne, močne lase (in jih pere vsak večer, zraven pa razmišlja, koga naj vpraša za nasvet, kateri šampon naj uporablja).

  • Te zanima, kateri bi ustrezal tebi in tvoji strukturi las? Vprašaj na info@senti.si - Jelena in Luka se bosta potrudila, da ti dostavita profesionalen in kvaliteten odgovor.
  • Že veš, v čem je težava in želiš le še opraviti nakup? Potem bo pravi tale link www.senti.si/nega-las/kitoko-nega-las.

In naj ti ne bo nerodno... Tudi Jelena je imela težave z mastnimi lasmi. Dokler ji Luka ni razložil teorije. In ko teorija preide v prakso, se tudi žleza lojnica vrne nazaj v prvo prestavo.

Hvala, ker si mi namenil_a svoj čas in prebral_a zapis do konca. Grem meditirat in sprejet novo normalnost :)

Viri slik: Pixabay in Pexels

Sorodni članki
22.11.2019
Suhi, trdi lasje brez življenja - vzroki in simptomi
25.10.2020
Novembra koralna, decembra pa nežno vijola barva las?
05.11.2020
Ali bi morala tvoja rutina vsebovati tudi olje za nego las?