mastni lasje

Čista teorija. Mastni lasje, pogosto umivanje, kakšen šampon izbrati?

Prijateljice, seveda si povemo vse. Od tega, kako težko je zjutraj ustati, čeprav vsem razlagaš, da si jutranji tip človeka do tega, kako slabo se počutiš ker veš, da bi si danes zvečer morala oprati lase ampak enostavno ni časa. Raje meditiraš. In se skozi meditacijo sprijazniš s situacijo. Kaj ni to ravno to, kar bi te morala meditacija naučiti? No, ni čisto tako, je pa blizu. In tako je tudi pri izbiri šampona za mastne lase.

Kateri šampon je že dober za mastne lase?

Prav prijetno je klepetati na to temo s prijateljicami, ker so vedno presenečene, saj izvejo (še) nekaj novega. In obstaja verjetnost, da bo to spoznanje presenetilo tudi tebe. Za začetek poglejva teorijo. Razlogi za mastne lase ležijo v povečani aktivnosti delovanja žleze lojnice.

šampon proti mastnim lasem

Kaj je že žleza lojnica?

Vsak lasni mešiček na tvojem lasišču ima ob sebi žlezo lojnico, ki proizvaja maščobo (imenujemo jo tudi loj ali sebum). Ta maščoba poskrbi, da so tvoji lasje navlaženi in se ne lomijo. Torej – je dobrodošla. In zakaj ti potemtakem skače po glavi in povzroča preglavice, ta dobra maščoba? Ker nisi poslušala svojega frizerja, ko ti je priporočil šampon, ki ga uporablja v salonu in pripada profesionalni liniji.

Šamponi, ki so na voljo v klasičnih trgovinah, so pogosto prepolni sulfatov, parabenov, mineralnih olj, soli… pravimo, da so “agresivni”.

Kako vem, če je moj šampon agresiven?

Se veliko peni? Potem je agresiven. Simple, kaj ne?

Tak šampon bo iz tvojega lasišča odplaknil vse. Dobesedno vse – dobro in slabo. Torej, umazanijo, nečistoče, klor itd. in tudi dobre maščobe. Poenostavljeno povedano – tvoje lasišče bo osiromašil. Lasišče bo suho, izsušeno, lasje bodo sicer lepi, svetleči, a že naslednji dan se ti bodo že mastili. Zakaj? Žleza lojnica je v skrbeh in je prestavila v 4. prestavo. Pospešeno in skrbno dovaja dvojne, trojne zaloge maščob, da bi tvoje lase in lasišče ponovno zaščitila z vsem dobrim, kar je s seboj »odnesel« tisti mega šampon, ki ti ga je priporočala prijateljica, ki ima svetleče, ravne, močne lase (in jih pere vsak večer, zraven pa razmišlja, koga naj vpraša za nasvet, kateri šampon naj uporablja).

In naj ti ne bo nerodno… Tudi mi smo v pretkloti imeli težave z mastnimi lasmi, dokler nam A.S.P strokovnjaki niso razložili teorije. In ko teorija preide v prakso, se tudi žleza lojnica vrne nazaj v prvo prestavo.

Hvala, ker si nam namenil_a svoj čas in prebral_a zapis do konca. Gremo meditirati in sprejeti novo normalnost

Viri slik: Pixabay in Pexels