olje za lase

Kolikokrat si v trgovini že vzel/-a v roke olje za lase, ga nosil/-a v košarici, bral/-a navodila, sestavine, vmes pobrskal/-a po iskalniku kaj za vraga naj bi sploh olje »storilo dobrega« tvojim lasem in ga na koncu enostavno vrnil/a nazaj na polico? Bodisi zaradi cene, pomanjkanja informacij ali pa enostavno zaradi trenutnega počutja? Dobrodošel/-la v klubu…

Kaj imata skupnega olje za lase in olje za motor avtomobila?

Olja so pomembna sestavina v našem življenju in so v osnovi dobra za nas, če so kvalitetna. V prehrani, pri negi, pri delovanju strojev in motorjev,… na vseh področjih torej. Uporabljali so jih naši predniki in mi jih še vedno uporabljamo.

V preteklosti so bila olja priljubljeno naravno zdravilo. Nepogrešljiva so bila pri negi las, tako so lasje (p)ostali svilnato gladki in na pogled bolj zdravi. Ja, vsi smo sedaj pomislili na Zlatolasko in Pocahontas. Če se je nekaj obdržalo toliko let in ni izginilo z radarjev kozmetične industrije, si zagotovo zasluži tudi našo pozornost. A kot pri vseh rečeh, se tudi pri olju za lase črta potegne pri kakovosti.

Zakaj naj bi nadaljeval/a z branjem tega članka?

Se ubadaš s suhimi lasmi, ki se po možnosti še lomijo kot najbolj krhki sveže pečeni piškoti? Imaš suho in luskasto kožo? Ti lasje izpadajo, imaš razcepljene konice? So ti domače težave pri razčesavanju in znanstveniki še niso izumili krtače, ki bi pomagala pri tem? Spadaš poleg vsega zgoraj naštetega še med tiste srečneže/ice, ki si lase sušijo eno celo sezono serije Law & Order?

Potem ti res priporočamo, da z branjem nadaljuješ. Na koncu ti razkrijemo še en mini trik in podarimo nagrado za osvojeno znanje po branju tega članka.

Katera olja so torej dobra za nego las?

Kokosovo olje, olivno olje, ricinusovo olje, arganovo olje, jojobino, olje čajevca, mandljevo, rožmarinovo, …

Na tej točki je pomembno poudariti, da vsa olja niso kar pavšalno primerna za vse tipe las in težave lasišča. Specifične težave lasišča in stanje tvojih las naj opredeli frizer ali dermatolog. Tisti, ki imajo težave s prhljajem, naj na primer ne uporabljajo olivnega olja, saj bo to olje zaradi svojih lastnosti le še vzpodbudilo razvoj bakterij, ki povzročajo seboroični dermatitis in prhljaj. V tem primeru bo pravilna izbira olje čajevca, ta namreč deluje antibakterijsko.

Kaj mora vsebovati kvalitetno olje za lase?

Olja so polna različnih vrst vitaminov, antioksidantov in maščobnih kislin (oleinska, linolna), ki so pomembne tako za zdravo lasišče kot za zdrave lase.

Vitamin A – na lase deluje izjemno negovalno. Poskrbi, da se lasje ne bodo lomili. Po negi bodo lasje bolj krepki, močni, mehki in sijoči. Pomaga pri suhih, neukrotljivih laseh, ti postanejo prožnejši in bolj primerni za nadaljnje oblikovanje.

Vitamin E – je pomemben tako pri negi kože kot pri laseh, saj vzpodbuja vlažnost. Je močan maščobni antioksidant, blokira delovanje prostih radikalov in spodbuja nastanek kolagena. Lase zaščiti pred vplivi iz okolja in vzpodbuja cirkulacijo na lasišču. Vitamin E je tudi naravni konzervans, ki podaljša obstojnost samega izdelka, kar pomeni, da tak izdelek ne bo potreboval nobenih dodatnih kemikalij za podaljševanje roka uporabe.

Kombinacija linolne in oleinske kisline – pomembna za pravilno delovanje procesov znotraj lasnega mešička, poveča količino zadržane vode v koži in je ena pomembnejših maščobnih kislin v kozmetični industriji.

V kakšen namen naj uporabljamo olja za lase?

V prvi vrsti bodo olja poskrbela za nego in moč las, zdrav videz, vzdrževanje vlage in za preprečevanje lomljenja. Prijetno pa bodo presenetila tudi pri oblikovanju, saj se lasje po nanosu olj lažje oblikujejo. In kaj je tisti ključni faktor, ki pretehta pri odločitvi ali bo olje ostalo v košarici ali ne?

  • Uporaba in čim manj (ali nič) kemikalij.

Preveri ali olje za lase vsebuje silikone in če jih, morajo biti le-ti topni v vodi, saj le takšni ne mašijo por. Tako se izogneš oljem, ki las »samo oblečejo«, po prvi uporabi dajo vtis, da je las gladek in svetleč. V resnici pa je to le »maska«, ovoj in ne tvoj zdrav las.

  • Olje las ne sme obtežiti ali zmastiti. Po nanosu se mora posušiti. Pika.

Krasen trik, s katerim lahko hitro preveriš ali olje obstane na laseh ali se posuši je, da na kos bele papirnate brisačke kapneš kapljico olja. Če se le ta lepo vpije, je to olje tvoja sorodna duša. Ne izpusti ga, okleni se ga in hitro odnesi na blagajno (tester seveda pusti na polici). To naj bo torej tvoja nakupna usmeritev, ključni faktor pri tvoji odločitvi.

Lahko pa v košarico na naši spletni trgovini dodaš Kitoko olje za lase in uporabiš kodo za 5% popust spodaj.

Koda za popust:
kitoko5
Vnesete jo na košarici.

Lastnosti Kotoko olja za lase:
  • Arganovo olje ki je bogato z linolno in oleinsko kislino ter vitaminom E, za kar se je v študijah izkazalo kot dobra zaščita las pred poškodbami zaradi barvanja.
  • Karitejevo maslo, izjemno bogato z vitamini, ki lasem dajejo mehkobo in zaščito pred vplivi iz okolja.
  • Izjemno bogata sestava antioksidantov in maščobnih kislin.
  • Zaradi dobre absorpcije lasje po nanosu olja niso obteženi ali mastni, zato je primeren za vse tipe las.
  • Pomaga pri suhih, poškodovanih laseh, jih nahrani in navlaži.
  • Vitamin A pomaga pri razcepljenih konicah, kombinacija sestavin pa ukroti še tako podivjane, neukrotljive lase.
  • Priročno skrajša čas sušenja las.
  • In kaj imajo skupnega olja za lase in olja za motor avtomobila? Namen! So namreč nujno potrebna za nemoteno delovanje in dolgo življenjsko dobo.

Viri slik: beautyconspirator.com in Pexels